
Heel lang geleden, was er een kalligrafiepen waar ik dol op was. Niet van staal, zoals de meeste pennen, maar van kunststof. Ze schreef als een ganzenveer, soepel en expressief, maar dan behoorlijk slijtvaster. De pen had als het ware een ingebouwd inktreservoir door de capillaire werking. Heel simpel, maar wel briljant bedacht van meneer Ben Braun. En dat allemaal zonder gans…
Ik schreef er mee en ik verkocht ze, want in die jaren had ik een postorderwinkel in kalligrafieartikelen. Deze bijzondere pen van Ben Braun importeerde ik met het enthousiasme van een blije gebruiker. Ben Braun ontwikkelde en maakte de pennen als ‘retirement business’ in zijn kelder. Tot hij in 1997 overleed, werkte hij aan zijn Braun Quill.
Was zijn overlijden het einde van de Braun Quill? Nee, gelukkig, maar dat is een lang verhaal…
Nadat ik Ben Brauns weduwe Jean een brief had gestuurd om mijn medeleven te betuigen, ontspon zich een briefwisseling. Toen ik begreep, dat niemand die pennenproductie van haar man wilde overnemen, heb ik eens voorzichtig de vraag op geworpen of ik niet misschien…
En ja, daar waren wel mogelijkheden. Maanden later arriveerde in Leeuwarden een groot houten krat met machines en hulpmiddelen en een handleiding in de vorm van brieven van Jean Braun. Mijn vader zorgde voor een omvormer van 110 Volt, want al die Amerikaanse apparatuur werkte natuurlijk niet op 220V. Maar bij dat hoopvolle begin bleef het veel te lang, vrees ik. Jaren staarde ik geregeld naar de inhoud van het krat en het bleek lang niet zo eenvoudig als het in al die brieven had geleken. Ik pakte alles uit, en weer in. Ik las de gebruiksaanwijzingen en klapte ze weer dicht. Was dat dan toch het einde van de Braun Quill? Nou nee, gelukkig niet, het verhaal gaat verder…

LIFE is what’s happening while you’re busy making other plans…
De hele pennenfabriek die ik van Jean Braun kocht, heeft vanaf 1998 onbegrepen op de bovenverdieping van mijn atelier gestaan. Netjes opgeborgen, want ergens in mijn achterhoofd zat nog een kleine stukje overtuiging dat het toch eens moest gaan lukken. En dat soort overtuigingen zitten diep. Soms pakte ik een stans of een ander merkwaardig gereedschap, keek er even naar en legde het dan weer weg. In het vertrouwen dat er een keer een tijd zou komen…
Tijden kwamen en gingen. Ik werd museumdirecteur en dat laat geen tijd voor een winkel of een pennenfabriek. Ik werd tekstschrijver en ook dat kostte tijd en aandacht. En toen nog eens vijf jaar directeur van een ander museum. En voor ik het wist, waren er bijna 20 jaar voorbij en begon die overtuiging van toen nu toch weer te kriebelen en zelfs een beetje te knagen.
En wonder boven wonder snapte ik toen ineens wél die aanwijzingen en uitleg in de brieven van Jean Braun en las ik de tekeningen van Ben als een spannende roman.
Een nieuw begin voor de Braun Quill? Het lijkt er wel op…
WORKSHOP
Workshop schrijven met de Braun Quill (inclusief pen)
In 2021 was het vier jaar geleden dat het me eindelijk, na 20 jaar, lukte om de Braun Quill te maken zoals het door Ben Braun bedacht was. De kunststof pen die hij maakte als het logische vervolg op de soepele en licht schrijvende ganzenveer. De ambachtelijke met de hand gesneden Braun Quill had en heeft 9 verschillende breedtes van 1 tot 5 mm en schrijft net zo licht en soepel als een ganzenveer, maar houdt de inkt veel beter vast.
Tijdens het werk zat ik vaak te denken over een vervolg op deze pen. Ik had zelf behoefte aan een nog veelzijdiger pen waarmee ik ‘gewoon’ kon schrijven als met een brede pen, maar ook dikker en dunner, zoals met een spitse pen. Het schaap met 5 poten was bedacht en geboren. De Braun X pen, de kruising tussen een spitse en een brede pen, maar dan anders. Tekenaars hebben ‘m inmiddels omarmd, maar kalligrafen moeten nog wat wennen…
Daarom is er nu een workshop Braun Quill X
Deelnemers kunnen schrijven met de traditionele breed gesneden Quill en met de ganzenveer. Er zijn lettervoorbeelden voorhanden, maar wie zijn eigen stijl wil proberen is ook welkom, uiteraard. We maken zelf een eenvoudige Braun Quill X, voor het materiaal daarvoor wordt gezorgd. We gaan met die pen schrijven en vergelijken onze zelfgemaakte pen met de Braun X.
Ik geef de workshop op locatie voor kalligrafiegroepen (6-18 personen) in het land, maar natuurlijk ook op afspraak voor kleine groepen (2-5 personen) in mijn eigen atelier in Leeuwarden.
Kosten: 30,= inclusief een Braun Quill naar keuze en natuurlijk de zelfgemaakte pen. In mijn atelier: van 10.00 tot 16.00, inclusief koffie/thee, lunchboterham zelf meebrengen. Op locatie in overleg.
Braun Quills zijn ook te koop via mijn ETSY-webshop. Zoek naar BaukjeScheppink